Orașul Plutitor

Veneţia este un oraş care trebuie descoperit încetul cu încetul. Farmecul veneţian se răsfrânge asupra tot ceea ce înseamnă arhitectură, muzeu, artă, cultură, dar şi stil de viaţă, modă, elegantă.

O vacanţă la Veneţia este dedicată frumosului, artei şi mai ales romantismului. Tocmai de aceea, atunci când vizitaţi Veneţia nu veţi vizita doar un oraş şi canalele acestuia, ci veţi vizită o cultură şi un suflet de artist. Sufletul artistic al Veneţiei poate fi văzut la tot pasul. În primul rând, datorită tuturor acelor punţi care leagă insuliţele şi străzile din Veneţia, adevărate opere de artă, despre care se spun atât de multe legende, în al doilea rând, toate acele palate şi edificii religioase care atestă cultul pentru ce e frumos,  iar în al treilea rând, teatrele şi muzeele care merită să fie văzute în Veneţia.

 Însă nimic nu poate întrece adevărata aventură din acest oraş, toate acele străduţe înguste din spatele renumitei Veneţii îi creează tot farmecul. Să te aventurezi prin ele, să nu ştii unde ajungi însă tu să continui să mergi şi astfel să găseşti ceva cu totul şi cu totul special, la care nu te aşteptai este pur şi simplu de neimaginat. Toţi acei oameni prietenoşi care simt nevoia de o provocare şi de aceea te tocmeşti cu ei foarte bine, toate acele poduri care sunt unice în simplitatea lor, totul este minunat şi deşi te-ai pierdut, pare că nu vrei să fii găsit vreodată.

 

De făcut în Veneția

 

Un tur al Veneţiei poate fi deopotrivă romantic şi plin de istorie, totul depinde de ceea ce doriţi să faceţi: să auziţi toate informaţiile despre acest oraş şi ceea ce vedeţi, sau vreţi doar să vă fixaţi în minte forme, culori, umbre, tot ceea ce formează oraşul în sine. Recunoscut drept oraşul în care arta şi buna dispoziţie se împletesc cu esteticul şi frumosul, Veneţia mai oferă în schimb şi o lecţie de istorie tuturor celor care doresc să asculte.

De exemplu, Puntea Suspinelor, construită în stil baroc în secolul al XVII-lea, care leagă Închisoarea Nouă de Palatul Dogilor, locul unde erau judecaţi cei închişi, şi despre care se spune că încă mai poartă suspinele celor ce o traversau pentru a fi judecaţi, oferă o lecţie amară a istoriei. Dar, tot de această punte se leagă şi o legendă despre îndrăgostiţi: cei care trec pe sub punte la asfinţit şi se sărută vor fi binecuvântaţi cu o dragoste veşnică.

Palatul Dogilor a început a fi construit în secolul IX, fiind de nenumărate ori reconstruit, iar în anul 1340, când a fost definitivată cea mai impresionantă camera a sa, Sala del Maggior Consiglio, a fost şi anul în care a început să ia fiinţă construcţia care incită vizitatorii în prezent. Abia în anul 1420 se poate spune că lucrările la palat s-au finalizat, lucrări ce au fost supervizate de Filippo Calendario.

Până în momentul în care Puntea Suspinelor a fost alipită palatului şi a făcut legătură cu Închisoarea Nouă,Palatul Dogilor a fost închisoare, pentru că apoi să fie locul în care aveau loc toate acele activităţi care ţin de sistemul legislativ şi juridic, totodată putând fi considerat palatul guvernului. Tocmai de aceea, s-a vrut că acest palat să fie un simbol al justiţiei şi adevărului, astfel încât dogele, cel care guverna în Veneţia, era foarte atent supervizat să nu comită niciun fel de infracţiune. 

De asemenea, pentru romanticii incurabili, o plimbare cu gondola pe Canal Grande este o amintire de neuitat. Din când în când eşti furişat împreună cu partenerul tău pe canele înguste rupte parcă dintr-o poveste. Serenadele cantate de gondolierul carismatic şi peisajele colorate din Veneţia te fac să uiţi de tot  şi să fii fericit, pentru o secundă, pentru un moment unic în viaţă. Dar acest lucru nu poate fi descris, decât simţit, aşa că va invit cu mare drag la un citybreak în Oraşul Plutitor.

 Pentru iubitorii de shopping recomand însă Piaţă San Marco, cu magazinele frumos aranjate unul lângă altul şi cafenele la tot pasul, cu Basilica şi turnul Campanile din care se vede toată Veneţia, panorama fiind superbă, în piaţă găsiţi tot ce va trebuie pentru o zi de relaxare.

 

 Pentru stomăcel

 

 Restaurantele în Veneţia pot fi foarte ieftine sau din contră, foarte scumpe. Desigur se găsesc însă şi restaurante cu preţuri medii. Diferenţa între aceste tipuri de restaurante o constituie, bineînţeles, eleganta restaurantului. Cele ieftine sunt mici, intime, cu un iz italienesc pregnant, în timp ce acele restaurante mai puţin ieftine au o tentă europeană şi sunt foarte luxoase, oferind turiştilor servicii la standarde înalte. Dar nici în acele restaurante şi localuri unde puteţi prânzi sau cina la preţuri avantajoase nu va oferă servicii de proastă calitate, ci din contră, servicii de foarte bună calitate. În ceea ce priveşte bucătăria tuturor tipurilor de restaurante, ieftine sau mai puţin ieftine, aceasta este tipic italienească şi unele dintre ele oferă  una tipic veneţiană.

 

Bucătăria veneţiană este caracterizată de fructele de mare, dar pastele sunt nelipsite de la orice masă, pizza poate fi acel tip de prânz deosebit de ieftin dar gustos, în timp ce orezul, vânatul şi polenta pot alcătui un prânz consistent şi variat. Bucătăria veneţiană este deosebită întrucât combină tot ceea ce este proaspăt cu modalitatea de a menţine mâncărurile gustoase pe perioade lungi de timp. Astfel, sardinele marinate, rîşi e bisi – orez cu mazăre şi şuncă – ficatul în stil ventian şi orezul cu sepie, precum şi cicchetti – delicioase gustări înrudite cu tapas, sunt mâncăruri ce se servesc oriunde în Veneţia şi devin experienţe culinare cu un gust deosebit, ce nu se uită foarte repede.

 

Alte locuri plutitoare

 

În apropiere Veneţiei, se numără patru  insule: Lido, Torcello, Burano şi Murano. În escapada mea de 4 zile am reuşit să vizitez doar trei dintre ele, Torcello fiind închisă din cauza fluxului.  Însă într-o viitoare întoarcere în Veneţia, sper să reuşesc să vizitez şi Torcello, şi astfel voi avea mai multe detalii despre această insulă despre care se spune că este cea mai sălbatică dintre toate, fiind puţin spre deloc populată, însă foarte frumoasă, cu o natură şi vegetaţie atât de viu coloară încât te întrebi dacă nu cumva, din întâmplare ai ajuns pe o insulă exotică .

Revenind însă, una dintre cele mai frumoase insule din punctul meu de vedere este Burano. Viu colorată, ruptă dintr-o pictură de Giorgione, insula  poate reprezenta o destinaţie potrivită pentru iubitorii de culoare. De asemenea, în Burano se găseşte şi cea mai frumoasă dantelă din Europa, modelul punto fiind foarte căutat.  Denumirea insulei se presupune că vine de la primii locuitori din insula, familia Buriana. Până când a izbucnit epidemia de ciumă în secolul al XVI lea, Burano a fost sub administrarea insulei Torcello. Insula Burano poate fi deopotrivă un adevărat paradis fotografic sau cromoterapie pentru cei intersaţi.

Pe Murano însă, veţi găsi cea mai fină sticlă. Făcută în faţă dumneavoastră, sticlă de Murano este de un renume de neimaginat. Cum demonstraţiile de sticlă sunt la tot pasul, puteţi observa făurirea celor mai frumoase vaze, obiecte ornamentale sau bijuterii. Însă, Murano nu înseamnă doar sticlă, înseamnă şi linişte şi frumos. Cu un far înalt, exact în staţia de vaporetto, case vopsite în culori calde, băncuţe la tot pasul pentru a te opri şi a admira peisajul, Murano este una dintre cele mai liniştitoare insule.

Ultima, dar nu cea din urmă este Lido. Asemănătoare unui cartier residential, Lido este o insula modernă. Dacă până acum, fiecare avea parcată barca la marginea canalulul, aici întâlnim străzi, bulevarde şi maşini, lucruri normale pentru noi, dar mai puţin normale pentru ei. Lido însă are farmecul ei, cu plaja deschisă la marea Adriatică, insula îţi oferă un aer de mister.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s