“Mesaj de interes public”

 

Am trăit 14 ani de zile în Bucureşti , am trăit în această capitală a României şi pot să spun că am făcut o mare greşeală mutându-mă.  Totul mă fascina  acolo, energia oamenilor de dimineaţă, faptul că era aglomerat de o multitudine de alte naţionalităţi, însă cel mai mulţi îmi plăceau “picturile de pe pereţi”. Conceptul de STREET ART, sau artă stradală, încă nu ajunsese la mine dar eram foarte atrasă, iar acum, în micile mele excursii prin Bucureştiul natal, fotografiez fiecare “perete pictat”  ce îmi exprimă ceva.

Arta stradală este o parte importantă a istoriei şi sper că în acest articol să arăt cum artiştii şi proprietarii de clădiri pot veni împreună pentru a promova crearea de opere de artă care pot fi privite ca revitalizarea unui oraş, nu distrugerea lui. Tocmai întoarsă din Bucureşti, am fost într-una dintre cele mai aglomerate părţi ale capitalei şi desigur am găsit o mulţime de picturi şi texte care mi-au atras atenţia.

Street art-ul este interesant, creativ şi fără restricţii. Este o mişcare de artă incredibil de diversificată şi variată, una care este în creştere în popularitate deoarece, fiind expusă în stradă aceasta continuă să se dezvolte în termeni de mărime, stil şi îndemânare.

Totuşi, unii oameni nu înţeleg ce este Street Art-ul,  capul lor se umple cu imagini de staţii de autobuz vandalizate, aleile etichetate şi vagoane de tren pline de texte urâte.

Plimbându-mă pe străzile colorate ale Bucureştiului, am realizat că acest curent artistic ne poate învaţa multe lucruri utile în viaţă, desigur dacă le acordăm atenţie.

 

  • Este important să îşi asume riscuri.

Artiştii, sau grafferi, îşi asumă mereu riscuri şi mai ales riscul de a-şi pierde  libertatea, de fiecare dată când se duc afară şi creează ceva ilegal. Este important să ne asumăm riscuri în viaţă noastră  uneori, cât de mici sau mari ar fi ele, de la a încerca ceva nou şi diferit de meniul zilnic, până la renunţarea jobului pentru indeplinirea unei pasiuni de mult arzătoare. Asumarea riscurilor ne împinge din zonele noastre de  confort pentru a experimenta şi  simţii ceva nou în viaţa noastră.

 

  • Oferă fără a aştepta ceva înapoi.

Mulţi grafferi  crează şi lucrează gratuit bazându-se pe libertatea de exprimare şi consideră că toată lumea trebuie să se bucure de arta lor. Aceştia creează din pură plăcere şi oferă arta lor lumii întregi fără a aştepta mulţumiri sau laude. Atunci când poţi face ceva din pură plăcere şi poţi în aceeaşi măsură să bucuri şi pe altcineva, nu ezita să o faci.

 

  • Să fie neînfricat.

Este nevoie de o mulţime de curaj pentru a merge în plină noapte afară şi să creezi o opera  interzisă. Împotriva autorităţilor şi a normelor, artiştii ne arată ce înseamnă să fii neînfricat. Viaţă este prea scurtă pentru a contempla la întrebarea “Şi dacă…?” Ia o decizie, asumăţi-o şi fii neînfricat cu ea.

 

  • “Acesta este un mesaj de interes public.”

Unii artişti au un mesaj politic şi încurajează telespectatorii să îşi pună semne de întrebare asupra  societăţii în care trăiesc. Manipularea este la ordinea zilei, iar arta stadală provocă societatea să gândească asupra unor probleme importante din mediul ei, chiar şi cu riscul de a sfida autorităţile. Zi de zi ni se spune că arta stradală este rea pentru că este ilegală şi grafferi sunt răi, deoarece aceştia sunt vandali. Dar aceste declaraţii deţin doar idei fixe din cauza cărora nu ne putem dezvolta. Este arta de stradă foarte rea în cazul în care cineva bun îşi propune să înfrumuseţeze mediul? Trebuie să ne trezim la realitate, toţi ca naţiune si să vedem adevărul din spatele “adevărurilor”.

 

  • Creativitatea este un limbaj universal.

Arta stradală este o mişcare mondială care nu cunoaşte graniţe. Datorită internetului,  grafferi din întreaga lume pot interacţiona şi colabora indiferent de limbă sau de diferenţele culturale. Toţi ne putem considera artisti în diferite domenii deoarece a fi un artist după părerea mea înseamnă să fii creativ şi să te exprimi  într-un mod diferit. Poţi rezolva problemele  dintr-un alt unghi, sau să îţi imaginezi o situaţie dintr-un alt punct de vedere. Practicarea creativităţii în viaţa de zi cu zi poate ajuta la dezvolatrea relaţiilor de comunicare dintre oameni şi intreactinunea mult mai pozitivă dintre aceştia.

 

  • Viaţa este despre călătorie, nu destinaţie.

Procesul de creare a artei stradale, uneori sfidând autoritatea,  este o declaraţie eliberatoare. Când grafferii s-au stabilit pentru a finaliza o piesă ilegală, nu există nici o garanţie că vor reuşi. Chiar dacă o fac, produsul finit este probabil nepermanent. Astfel, viaţa este despre călătorie — experienţa, provocările şi obstacolele care construiesc caracterul. În cazul în care vom ajunge doar un produs secundar este doar din cauza alegerilor noastre de pe drum.

Advertisements

2 thoughts on ““Mesaj de interes public”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s